Φτιάχνουμε μοσχοβολιστή σπιτική σάλτσα ντομάτας

Την αποθηκεύουμε σε βάζα και την απολαμβάνουμε όλο το χειμώνα

Kάθε χρόνο μετά τον Δεκαπενταύγουστο προμηθευόμαστε από παραγωγούς βιομηχανική ντομάτα ώστε να κάνουμε τη σαλτσούλα μας, σε μεγάλη φυσικά ποσότητα, για να μπορέσουμε να «βγάλουμε» το χειμώνα αλλά και για να χαρίσουμε σε συγγενείς και φίλους. Η γεύση της αξεπέραστη και μοναδική, ενώ η μυρωδιά της ανεπανάληπτη! Θαρρείς πως μέσα στο βάζο κλείνεις όλη την ομορφιά της φύσης, μαζί με τα αρώματα του καλοκαιριού.

Είναι δύσκολο για κάποιον που κάνει τη δική του σάλτσα να γευτεί στη συνέχεια αυτή του εμπορίου, πλην βέβαια κάποιων εξαιρέσεων, και το εκφράζω από προσωπική εμπειρία. Τα οφέλη φυσικά πολλά… Πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και την οικιακή οικονομία, το πιο σημαντικό είναι η εξαιρετική γεύση αλλά και το γεγονός πως η σάλτσα μας είναι τελείως φυσική, χωρίς χημικές προσθήκες και συντηρητικά.

Δεν χρειάζεται να είστε η καλύτερη νοικοκυρά ή να ξέρετε όλα τα «μυστικά» της κουζίνας για να κάνετε τη δική σας σάλτσα, πιστέψτε με. Μεράκι θέλει και λίγη οργάνωση. Η μυρωδιά της φρέσκιας ντομάτας που σιγοβράζει και στη συνέχεια τα γεμάτα βάζα που είναι έτοιμα για αποθήκευση και έχουν τη δική σας «σφραγίδα» θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω.

Πως κάναμε τη σαλτσούλα μας
ΥΛΙΚΑ
Ωριμες ντομάτες (τύπου βιομηχανική)
Αλάτι
Ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Βάζα

Προαιρετικά
Πιπέρι
Ρίγανη
Θυμάρι
Σκόρδο (σκόνη)
Πάπρικα
Πιπεριές Φλωρίνης
Καρότο ή λαχανικά
Μυρωδικά

EXTRA INFO: Α. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τέσσερα τελάρα βιομηχανική ντομάτα για να βγάλουμε ποσότητα. Προσοχή, η ντομάτα να είναι ώριμη ώστε να αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Β. Επίσης, χρησιμοποιούμε πιπεριές Φλωρίνης διότι ρίχνει την οξύτητα της ντομάτας και της προσδίδει ωραίο χρώμα και γεύση. Η ζάχαρη επίσης βοηθάει στην οξύτητα ενώ τα αρωματικά της χαρίζουν μοναδικό άρωμα.
Γ. Μπορείτε να χωρίσετε τη σάλτσα στα βαζάκια και να προσθέσετε ό,τι θέλετε (πάπρικα, λαχανικά, μυρωδικά) για να τις χρησιμοποιήσετε για συγκεκριμένο σκοπό, όπως μακαρονάδα, σάλτσα για πίτσα κτλ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1. Πλένουμε πολλά καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση.
2. Στη συνέχεια, έχουμε τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι η χρήση του τρίφτη. Ζουλάμε λίγο την ντομάτα να φύγουν τα σποράκια και μετά την τρίβουμε.
Η δεύτερη είναι η χρήση του multi. Εδώ θα πρέπει να ζεματίσουμε λίγο τις ντομάτες ώστε να ξεφλουδιστούν και μετά τις πολτοποιούμε.
Η τρίτη επιλογή είναι η χρήση του χειροκίνητου πολτοποιητή που κυκλοφορεί στην αγορά, ο οποίος από τη μία μεριά βγάζει τη σάλτσα και από την άλλη, τις φλούδες και τα σποράκια.
Διαλέγετε και παίρνετε…

3. Τοποθετούμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και βράζουμε τουλάχιστον για μισή ώρα ίσως και παραπάνω ανάλογα με το πόσο πηχτή τη θέλουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Την ώρα που βράζει καλό είναι με μία κουτάλα να αφαιρούμε το νερό που βγάζουν πάνω πάνω οι ντομάτες ώστε η σάλτσα μας να μη γίνει νερουλή.
Το καπάκι της κατσαρόλας το αφήνουμε ανοιχτό, προσέχουμε όμως τις σάλτες που πετάγονται, κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αξίζει ωστόσο τον κόπο.

4. Εμείς, επειδή βάζουμε πιπεριές Φλωρίνης, τις τοποθετήσαμε μαζί με την ντομάτα. Προηγουμένως, τις πλύναμε, τις ψήσαμε (αν θέλετε τις ζεματάτε επίσης), αφαιρέσαμε τη φλούδα και τα σποράκια και τις πολτοποιήσαμε.
5. Αν δεν βάλετε πιπεριές, τότε δέκα λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, ζάχαρη, αν θέλετε κάποιο άλλο αρωματικό, μπαχαρικό ή μυρωδικό και φυσικά το λάδι. Οι ποσότητες εξαρτώνται από το προσωπικό σας γούστο, πόσο έντονη, απλή ή πλούσια θέλετε να την κάνετε.
6. Αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ενώ προηγουμένως έχουμε αποστειρώσει καλά τα βάζα μας (υπάρχουν διάφοροι τρόποι, εμείς τα πλένουμε και τα βάζουμε στο φούρνο), τοποθετούμε την καυτή σάλτσα με πολύ προσοχή στο βάζο, το οποίο κρατάμε με μία πετσέτα. Γεμίζουμε καλά μέχρι πάνω και σφραγίσουμε με το καπάκι (επίσης με πετσέτα γιατί καίει).

7. Στη συνέχεια τα γυρίζουμε ανάποδα και έτσι με αυτή τη διαδικασία «καίγεται» ο αέρας και σφραγίζετε το βάζο. Την επόμενη μέρα είναι έτοιμα για να τα αποθηκεύσουμε. Το σίγουρο είναι πως για τον επόμενο χρόνο έχουμε τη σαλτσούλα μας. Από τη στιγμή που ανοίξετε κάποιο βάζο, στη συνέχεια συντηρείτε στο ψυγείο.

Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!