Γκασπάτσο: Η καλοκαιρινή κρύα σούπα που έρχεται από την Ανδαλουσία για να μας δροσίσει

γκαπσάτσο συνταγή για κρύα σούπα

Η συνταγή για να την απολαύσετε

Το Γκασπάτσο (Gazpacho) είναι ίσως η πιο γνωστή κρύα σούπα στον κόσμο και ιδανική για να την απολαύσουμε αυτή την περίοδο που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Με καταγωγή από την Ανδαλουσία, το γκασπάτσο, ταιριάζει σίγουρα στο ελληνικό καλοκαίρι καθώς οι θερμοκρασίες είναι πάνω κάτω οι ίδιες με τη συγκεκριμένη περιοχή της Ισπανίας.

Ετυμολογικά η λέξη gazpacho προέρχεται από την ένωση της λατινικής λέξης «gaspa», που σημαίνει κατάλοιπο ή θραύσμα, και τη λέξη «atxo» που σημαίνει σούπα στα Μοζαράμπικ.

Πρόκειται για μια κρύα, κάπως πηχτή σούπα με βάση τη ντομάτα, η οποία συνηθίζεται πολύ το καλοκαίρι στη ζεστή Ανδαλουσία, ως δροσιστικό πιάτο. Φτιάχνεται με ντομάτες, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι, στα οποία καμιά φορά προστίθεται τριμμένο ψωμί.

Δείτε επίσης: Και τον Αύγουστο κολιός…

Υλικά που είναι ιδιαίτερα οικεία και σε εμάς, οπότε είπαμε να τη συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, ειδικά αυτή την περίοδο, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, και θέλουμε ελαφριά γεύματα, με λαχανικά, γρήγορα και εύκολα, που δεν θα βαρύνουν το στομάχι μας και θα μας χορτάσουν.

τομάτες ντομάτες

Η συνταγή για το γκασπάτσο

ΥΛΙΚΑ
8 ώριμες ντομάτες
1/2 αγγούρι ή κολοκυθάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (θα χρειαστείς και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το σερβίρισμα)
1 κόκκινη ψητή πιπεριά ή φλωρίνης, απευθείας από το βαζάκι
1/2 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (θα χρειαστείς και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το food styling)
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
2 κ.γ. χοντρό αλάτι
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κυβάκια
2 κ.γ. ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 λάιμ (χυμό)
Κρουτόνς για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, την ψητή πιπεριά, το κόκκινο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ψωμί, το ξύδι και το ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να είναι εντελώς ομοιογενή.

2. Μεταφέρουμε στο ψυγείο και το αφήνουνε για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα. Εδώ μπορείτε, αν έχετε χρόνο, να αφήσετε τα υλικά το βράδυ, σκεπασμένα με μία μεμβράνη, αφού πρώτα τα έχετε ανακατέψετε με τα χέρια. Αυτό θα κάνει τη σούπα σας ιδιαίτερα αρωματική.

3. Μπορείς να παίξεις με το αλάτι και το χυμό λάιμ για να ταιριάζει στα γούστα σου.

4. Διακοσμούμε κάθε μπολ με ψιλοκομμένα λαχανικά, λάιμ και κρουτόν.

Extra Info: Για πιο πολλά αρώματα, προσθέστε φύλλα φρέσκου βασιλικό ή δυόσμου, ρίγανη και θυμάρι.

Συνταγή: coolartisan.gr