Οι τρεις πιο εύκολοι τρόποι για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα (ΦΩΤΟ)

ο τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

Απολαύστε τα όλο το χρόνο σε υπέροχες συνταγές

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να μαζέψετε ή να αγοράσετε αμπελόφυλλα και να τα αποθηκεύσετε ώστε να τα απολαμβάνετε όλες τις ημέρες του χρόνου.

Εκτός από τα αγαπημένα, κλασικά και παραδοσιακά ντολμαδάκια ή σαρμαδάκια, μπορείτε να φτιάξετε με αμπελόφυλλα διάφορες συνταγές με ψάρια, κρέας και λαχανικά, και να εκπλήξετε ακόμη και τους πιο… γκουρμεδιάρηδες!

ο τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

Εκμεταλλευτείτε την περίοδο αυτή, που τα αμπελόφυλλα ή κληματόφυλλα αφθονούν και μαζέψτε τα πιο ωραία και λαχταριστά φύλλα ώστε να τα αποθηκεύσετε και να τα απολαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αμπέλια, προμηθευτείτε από τους δικούς σας ανθρώπους στο χωριό, ενώ ακόμη μπορείτε να τα βρείτε διαθέσιμα και στον πάγκο της λαϊκής αγοράς.

ο τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

Εκτός από όμορφη γεύση, τα αμπελόφυλλα έχουν και σημαντική θρεπτική αξία καθώς περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και πολλές βιταμίνες ενώ έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τρεις τρόποι για να αποθηκεύσετε και να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

Αν δείτε πόσο εύκολο είναι να τα συντηρήσετε, χωρίς κόπο και κόστος, τότε σίγουρα θα σπεύσετε να το κάνετε. Παρακάτω, θα σας προτείνουμε τους τρεις πιο εύκολους τρόπους.

ο τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

1η πρόταση
Αποθηκεύουμε τα αμπελόφυλλά μας σε κενό αέρος

Κόβουμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα μας γύρω στο μεσημέρι, χωρίς δροσιά και υγρασία ώστε να είναι στεγνά και να μην αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να μουχλιάσουν.

ο τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

Κόβουμε το κοτσανάκι από πίσω και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, με τα νεύρα τους προς τα κάτω.

ο τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

Στη συνέχεια, τα τυλίγουμε όλα μαζί και τα βάζουμε σε καθαρό, αποστειρωμένο και στεγνό βάζο και σφραγίζουμε με καινούριο καπάκι (σε περίπτωση που έχουμε ήδη χρησιμοποιημένα βάζα). Το αναποδογυρίζουμε και το αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Τόσο απλό…

ο τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

Ανοίγουμε το βάζο όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα μας, ακολουθώντας την κλασική διαδικασία. Δηλαδή, τα πλένουμε και μετά ζεματίζουμε τα φύλλα μας και κάνουμε τη συνταγή μας. Οπως καταλάβατε, εκτός από αμπελόφυλλα και βάζο, δεν χρησιμοποιήσαμε τίποτα άλλο!

EXTRA INFOS: Θα διαπιστώσετε πως τα φύλλα σιγά σιγά αλλάζουν χρώμα μέσα στο βάζο. Μην ανησυχήσετε, είναι στο πλαίσιο της συντήρησης. Διαλέξτε προσεκτικά τα φύλλα, ώστε σε κάθε βάζο να έχουν πάνω κάτω το ίδιο μέγεθος. Την ίδια διαδικασία, κάποιοι την κάνουν και σε μπουκάλια.

2η πρόταση
Με καυτό νερό και λεμόντουζο (κιτρικό οξύ ή ξινό)

Επαναλαμβάνουμε όλη την παραπάνω διαδικασία, με τη μόνη διαφορά πως όταν τοποθετήσουμε τα φύλλα μας στο βάζο, προσθέτουμε καυτό νερό και μία μεγάλη κουταλιά κιτρικό οξύ, το γνωστό σε όλους ξινό ή λεμόντουζο.

ο τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

Κλείνουμε καλά το βάζο, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

ο τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα βάζα μας σε σκιερό μέρος. Οταν τα ανοίξουμε, τα πλένουμε καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

3η πρόταση
Φύλλα στην κατάψυξη

Ο τρίτος τρόπος είναι να τοποθετήσετε τα φύλλα στην κατάψυξη. Συλλέγετε τα φύλλα, τα πλένετε καλά, τα στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας και τα τοποθετείτε είτε σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς στην κατάψυξη, είτε τα τυλίγετε με μεμβράνη. Οταν έρθει η ώρα, τα αφήνετε να ξεπαγώσουν, τα πλένετε και τα χρησιμοποιείτε.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε, πριν τα βάλετε στην κατάψυξη, να τα βουτήξετε για ένα λεπτό σε νερό που βράζει, να τα στραγγίσετε καλά και αφού κρυώσουν, να τα τυλίξετε καλά και να τα αποθηκεύσετε.

Και οι τρεις τρόποι είναι δοκιμασμένοι. Υπάρχουν φυσικά και άλλες επιλογές αποθήκευσης και συντήρησης, εμείς όπως επιλέξαμε τις πιο εύκολες.

ο τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα

EXTRA TIPS
Συλλέξτε τα φρέσκα φύλλα σας από μέρος που γνωρίζετε καλά και φυσικά δεν είναι ραντισμένο ή ρωτήστε έναν αμπελουργό.
Πρέπει φυσικά να προσέξετε να μην καταστρέψετε τα λουλούδια του σταφυλιού.


Κόβετε φύλλα με ανοιχτό πράσινο χρώμα φροντίζοντας να κρατάτε ένα μέρος από το κοτσάνι τους, περίπου 1εκ. για να μη σχιστεί το φύλλο στη μέση. Τα φύλλα θα πρέπει να είναι τρυφερά, χωρίς πολλές «φλέβες».
Αν είναι μεγαλύτερο, το κόβετε πριν το αποθηκεύσετε με ένα ψαλίδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.