Η Θεσσαλονίκη μέσα από 4 ιστορικές πλατείες που κατέχουν μία θέση στην καρδιά μας (ΦΩΤΟ)

πλατείες Θεσσαλονίκης

Βρίσκονται στο κέντρο δίνοντας το δικό τους χαρακτήρα στην πόλη

Δεκάδες αναμνήσεις και όμορφες στιγμές έρχονται στο μυαλό μας όταν περνάμε από τις πλατείες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τα νεανικά και φοιτητικά μας χρόνια.

Το συναίσθημα που ίσως μας κυριεύει είναι η νοσταλγία, καθώς οι ατελείωτες βόλτες με φίλους, αγαπημένα πρόσωπα ή ακόμα και μόνοι μας, μας ξυπνούν αξέχαστες στιγμές που βρίσκονται βαθιά ριζωμένες στη μνήμη μας.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να φημίζεται για τα εκατοντάδες μαγαζιά και τη νυχτερινή ζωή της, ωστόσο αυτό που την κάνει ξεχωριστή και αναλλοίωτη στο χρόνο είναι η πλούσια ιστορία της, η οποία συνδέεται με σημαντικά γεγονότα που έχουν στιγματίσει τη χώρα μας.

Έτσι το Thes.gr σύλλεξε 4 ιστορικές πλατείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που σίγουρα έχετε επισκεφτεί και ήρθε η ώρα (εάν δεν γνωρίζετε) να μάθετε την «ταυτότητά» τους.

Πλατεία Αριστοτέλους

Η πλατεία Αριστοτέλους είναι η κεντρική και η πιο γνωστή πλατεία στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν τόσο για τους πολίτες όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας, ορόσημο για την Θεσσαλονίκη, με την τοποθεσία της να κερδίζει τις εντυπώσεις όλων! Όποιος βρεθεί εκεί έχει τη δυνατότητα να ατενίσει το Θερμαϊκό κόλπο, τα όρη του Ολύμπου, αλλά και την αρχιτεκτονική των κτιρίων που βρίσκονται τριγύρω από την πλατεία, λες και την «προστατεύουν».

πλατεία Αριστοτέλους

Παρά την κίνηση που έχει όλες τις ώρες της ημέρας, η πλατεία Αριστοτέλους, ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές επιλογές καταστημάτων με υπαίθρια τραπέζια στα πεζοδρόμιά της, προσφέροντας θέα προς τη θάλασσα.

Δείτε επίσης: Βίλα Μορντώχ: Η ιστορική έπαυλη με τις πολλές ιστορίες που κοσμεί την συνοικία των «εξοχών» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ωστόσο, η πλατεία Αριστοτέλους και η συνεχόμενη της οδός Αριστοτέλους, πήραν την τωρινή τους μορφή μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 κατά την οποία καταστράφηκε σημαντικό τμήμα του κέντρου της πόλης. Τότε σχεδιάστηκε η νέα Θεσσαλονίκη, βάση σχέδιο που εκπόνησε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ.

πλατεία Αριστοτέλους

Η πλατεία συνδυάζει στοιχεία από τη βυζαντινή και τη δυτική αρχιτεκτονική, με στοές κιονοστοιχίες, καμάρες, εξώστες, που θυμίζουν τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη και δίνουν το δικό τους χαρακτήρα στη σύγχρονη πόλη.

Παράλληλα την πλατεία περιβάλλουν δύο εμβληματικά κτίρια, το ξενοδοχείο «Electra Palace Hotel» και το «Ολύμπιον» πολιτιστικό κέντρο, με κινηματοθέατρο και αίθουσες εκδηλώσεων.

πλατεία Αριστοτέλους

Πλατεία Αγίας Σοφίας

Ανάμεσα σε δεκάδες κτίρια θα βρείτε να ξεπροβάλει η πλατεία της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο βυζαντινό ναό που δεσπόζει ακριβώς δίπλα της.

πλατεία Αγίας Σοφίας

Είναι κι αυτή μία από τις πιο γνωστές πλατείες της πόλης και αποτελεί σημείο συνάντησης για παρέας και ερωτευμένα ζευγάρια. Όποια στιγμή της ημέρας και αν περάσετε πάντα θα δείτε κόσμο στους δρόμους της, καθώς ο πεζόδρομος με τα δεκάδες μαγαζιά που βρίσκονται απέναντι από την πλατείας της Αγίας Σοφίας, δίνουν «ζωή» και ζωντάνια στο σημείο.

πλατεία Αγίας Σοφίας

Οσοι την επισκεφτούν θα έχουν την ευκαιρία εκτός από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, να θαυμάσουν ένα ακόμη όμορφο «στολίδι» της Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο “Κόκκινο Σπίτι” ή Μέγαρο Λόγγου.

Επίσης, λίγο πιο πάνω από την πλατεία, στον δρόμο της Εγνατίας, υπάρχει στάση του μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δώσει μεγαλύτερη κίνηση στο σημείο.

πεζόδρομος Αγίας Σοφίας

 

Πλατεία Ναυαρίνου

Δεν «ησυχάζει» ποτέ! Με εκατοντάδες φοιτητές και νέους να διασχίζουν καθημερινά τα πλακόστρωτά της, η πλατεία Ναυαρίνου δεν «κοιμάται» σχεδόν καθόλου.

πλατεία Ναυαρίνου

Δείτε επίσης: Λευκός Πύργος: 12 μυστικά που πρέπει να μάθεις για το κορυφαίο μνημείο της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Από την αρχή μέχρι το τέλος της έκτασής της, η πλατεία, φιλοξενεί αρκετά μαγαζιά με καφέ, φαγητό, ρούχα, δίσκους και βιβλία που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και όχι μόνο. Είναι ένα πιο εναλλακτικό μέρος της Θεσσαλονίκης που δίνει τον δικό του αέρια και χαρακτήρα στην πόλη.

Πλατεία Ναυαρίνου

Από χωροταξικής άποψης η πλατεία Ναυαρίνου, βρίσκεται δίπλα στο ανάκτορο του Γαλερίου και κοντά στον ιππόδρομο, δύο μνημεία από τα οποία σώζονται ελάχιστα τμήματα αφού η οικοδομική δραστηριότητα των δεκαετιών του 50 και του 60 κατέστρεψαν αδικαιολόγητα μεγάλα κομμάτια αυτής της αρχαίας κληρονομιάς.

Πλατεία Ναυαρίνου

Η τοποθεσία της ευδοκιμεί εάν θέλετε να κάνετε μία ολοκληρωμένη βόλτα στην πόλη, αφού βρίσκεται δίπλα στα Πανεπιστήμια, στη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην Καμάρα και την Ροτόντα.

Πλατεία Ναυαρίνου

Πλατεία Συντριβανίου

Ανάμεσα σε ένα σύμπλεγμα δρόμων, η πλατεία Συντριβανίου, δεσπόζει σαν μία «όαση» δροσιάς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης.

Δείτε επίσης: Το πιο διάσημο Συντριβάνι της Θεσσαλονίκης, που στα εγκαίνια του έτρεχε σιρόπι αντί για νερό! (ΦΩΤΟ)

Ισως αρκετοί περνώντας από το σημείο βιαστικά, να μην έχουν παρατηρήσει το επιβλητικό συντριβάνι που στέκεται στο κέντρο της πλατείας και θυμίζει τα χρόνια της παλιάς πόλης. Ωστόσο, από ότι φαίνεται το περίφημο αξιοθέατο προσελκύει κυρίως τουρίστες που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης και να ανακαλύψουν την ιστορία τους.

πλατεία Συντριβανίου

Ομως ας μάθουμε μερικές πράγματα για την ιστορία του…Το συντριβάνι κατασκευάστηκε το 1866 από τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ και δόθηκε ως δώρο στην πόλη. Η κατασκευή του, από λευκό μάρμαρο στο τέλος του 19ου αιώνα, έγινε με το συνδυασμό οθωμανικών και δυτικότροπων στοιχείων και ήταν επηρεασμένη από τις πολυάριθμες κρήνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας που κοσμούσαν την πόλη.

πλατεία Συντριβανίου

Το ανώτερο τμήμα του χαρακτηρίζεται από κλασική δυτικοευρωπαϊκού τύπου μορφή, ενώ ο οβελίσκος παραπέμπει σε αιγυπτιακά πρότυπα. Το σιντριβάνι εγγράφεται σε κυκλική βάση και αποτελείται από τρία ημικύκλια (γούρνες).

Στο πίσω μέρος κάθε γούρνας υπάρχει διάκοσμος με σταγόνες, που παραπέμπει στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική των ναών και το νεοκλασικισμό. Το νερό κυλά μέσα από λεοντοκεφαλές, στοιχείο που συναντάται στη λαϊκή αρχιτεκτονική του τόπου. Τα εγκαίνια του σιντριβανιού έγιναν με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε σε επίσημη τελετή τον Μάρτιο του 1889.

πλατεία Συντριβανίου

Πηγή ιστορικών πληροφοριών: thessalonikitourism.gr, wikipedia, thessalonikiartsandculture.gr