Ερώτηση της Οικολογίας – Πράσινης Λύσης για την κατάσταση λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών του δήμου Σιθωνίας

Οικολογία Πράσινη Λύση

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες των κάτοικων για δυσοσμία

Ερώτηση στην διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάσταση λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών της Χαλκιδικής και την ποιότητα των θαλάσσιων νερών, κατέθεσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης.

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες των κάτοικων για δυσοσμία και ρύπανση της θάλασσας, αλλά και την είδηση για απαγόρευση κολύμβησης στην θαλασσιά περιοχή, όπου εκβάλλει το ρέμα που διοχετεύονται τα υγρά απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού Νικητής ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης ζήτα να ενημερωθεί από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής για την κατάσταση λειτουργίας των τριών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Σιθωνίας, αλλά και το πως προκύπτει ο περιορισμός των 100 μέτρων κολύμβησης που αναφέρει η σχετική πινακίδα στις εκβολές του ρέματος της Νικήτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

“Θεσσαλονίκη 27/8/2023

Προς:

1. Περιφερειάρχη ΠΚΜ

2. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χαλκιδικής

Θέμα: Ερώτηση για απάντηση σχετικά με τους βιολογικούς καθαρισμούς και τα νερά κολύμβησης

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Σιθωνίας έχει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια λειτουργίας επομένως τίθεται πλέον και θέμα αξιοπιστίας της λειτουργίας τους. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την δυσοσμία και την οπτική ρύπανση της θάλασσας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τον έλεγχο των νερών κολύμβησης επομένως έχει κάθε στιγμή την πραγματική εικόνα της κατάστασης στην Χαλκιδική. Κι αυτό συμβαίνει καθώς τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ποιότητας του νερού κολύμβησης προφανώς και συνδέονται και με τις οσμές και με την οπτική ρύπανση.

Διαβάστε επίσης  Χαλκιδική: Αυτοκίνητο έπεσε σε σταθμευμένο φορτηγό - Στο νοσοκομείο 46χρονος 

Η είδηση για την απαγόρευση κολύμβησης σε απόσταση 100 μέτρων «εκατέρωθεν της εκβολής του ρέματος όπου διατίθενται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα του βιολογικού της Νικήτης» δημιουργεί εύλογα ερωτήματα που αποσκοπούν στην αποκάλυψη του πραγματικού προβλήματος και της λύσης του.

Συνεπώς, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα:

1. Με βάση την πινακίδα που αναφέρεται στο άρθρο, υπάρχει περιορισμός κολύμβησης στα 100 μέτρα από το σημείο εκβολής του ρέματος όπου διατίθενται τα «επεξεργασμένα» λύματα. Πως προκύπτει αυτό;

2. Ποια είναι η κατάσταση λειτουργίας των άλλων 2 Μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού και αν οι συντηρήσεις αυτών ακολουθούν την νομοθεσία. Οι ερωτήσεις είναι εύλογες θεωρώντας ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης και η κατάσταση των θαλασσών της Χαλκιδικής είναι άμεση προτεραιότητα της Περιφέρειας καθώς άπτονται της τουριστικής ανάπτυξής της.

Με εκτίμηση εκ μέρους της παράταξης

Γκανούλης Φίλιππος

Περιφερειακός σύμβουλος – Επικεφαλής”.