Γιάννης Οικονόμου: «Θα διερευνηθεί κάθε πτυχή της τραγωδίας στα Τέμπη»

Οικονόμου

Ζητήθηκε η στήριξη της Κομισιόν για αναδιοργάνωση

Για την τραγωδία στα Τέμπη μίλησε σήμερα (6/3) στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως επεσήμανε, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή και να αποσαφηνιστούν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, έτσι ώστε αφενός να αποκλειστεί η επανάληψή τους και αφετέρου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

Ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι την Πέμπτη στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με τα ζητήματα του δυστυχήματος. Επιπλέον, όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης των σιδηροδρόμων ενώ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο δίκτυο.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από όλα τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα – ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος – στην επόμενη Βουλή να συσταθεί ειδική επιτροπή, δηλαδή εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων τελευταία εικοσαετία.

«Χρέος όλων μας – όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός – είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ένα τέτοιο τραγικό γεγονός» σημείωσε.

Ανέφερε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την οποία ζήτησε τη στήριξη της Κομισιόν στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων κυρίως στο κομμάτι της ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε και πάλι τα συλλυπητήρια της για το τραγικό δυστύχημα και υποσχέθηκε πλήρη στήριξη.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως η διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης είναι επιβεβλημένη για λόγους τόσο θεσμικούς όσο και κοινωνικούς και διαβεβαίωσε πως «η ελληνική κοινωνία πρέπει και θα λάβει απαντήσεις για όλα με εγκυρότητα και με τεκμηρίωση».

Υπογράμμισε πάντως πως «η παθογένεια των σιδηροδρόμων στη χώρα μας είναι διαχρονική και πολύπλευρη όπως δείχνουν μία σειρά από γεγονότα» και πως «καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τις απαλείψει παρά τις προσπάθειες που έγιναν».

«Διακινούν ψέματα από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας»

Ο κ. Οικονόμου δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και την «χυδαία προπαγάνδα» που – όπως σημείωσε – γίνεται στον απόηχο της τραγωδίας, κάνοντας λόγο για «απόπειρα καπηλείας της θλίψης αλλά και της οργής που χαρακτηρίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία».

«Δεν βοηθούν ούτε ο μηδενισμός, ούτε οι γενική αφορισμοί, ούτε πολύ περισσότερο τα ψέματα που διακινούν ορισμένοι από την πρώτη κιόλας στιγμή της τραγωδίας, όπως η δήθεν παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων, η δήθεν κομματική τοποθέτηση κάποιων – μάλιστα δεν δίστασαν να πουν ότι αυτό ήταν και σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως ο ορισμός της επιτροπής που δήθεν θα υποκαθιστούσε την αποστολή της δικαιοσύνης, η δήθεν απαγόρευση στις οικογένειες των θυμάτων να παραλάβουν και να πενθήσουν τους νεκρούς τους όπως οι ίδιες επιθυμούσαν».

Διαβάστε επίσης  Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: 57+1 δέντρα στη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη

«Όλα αυτά συνιστούν απροκάλυπτα ψέματα» τόνισε.

«Απόπειρα καπηλείας της θλίψης της τραγωδίας»

Σε ό,τι αφορά τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου παρατήρησε πως «από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος υπήρξε μία απόπειρα να διαχυθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι υπήρχε μία κομματική παρέμβαση για τοποθέτηση του συγκεκριμένου σταθμάρχη».

Έκανε λόγο για «απόπειρα καπηλείας της οργής και της θλίψης αυτού του τραγικού δυστυχήματος» και απαντώντας στις βολές του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας: «Η πραγματικότητα είναι ότι όταν ο ΟΣΕ ζητούσε 18 σταθμάρχες και βρέθηκαν μόνο δύο τι είδους πολιτική παρέμβαση και πολιτικό μέσο πρέπει να γίνει για την τοποθέτηση αυτών εκεί; Το όριο αφορά κυρίως τις προσλήψεις, δεν είναι όριο εργασίας που υπονοεί ο κ. Ραγκούσης ή οποιοσδήποτε ότι δεν υπάρχουν σταθμάρχες πάνω από 42, 48, 52 ή 59 ετών που να εργάζονται σήμερα».

Υπογράμμισε επιπλέον πως «γίνεται πλήρης διερεύνηση αν ο συγκεκριμένος σταθμάρχης είχε περάσει την εκπαίδευση όπως αυτή προβλέπεται – εξάμηνη – με βάση κανονισμούς που ισχύουν στον ΟΣΕ όλο το προηγούμενο διάστημα».

Σε ερώτηση για το αν ο σταθμάρχης είναι μέλος της Ν.Δ. ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν γνωρίζω αν είναι κομματικό μέλος, αλλά νομίζω ότι αυτή δεν είναι μία σοβαρή συζήτηση. Τι ακριβώς συζητάμε; Αν ο άνθρωπος αυτός είναι κομματικό μέλος Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και στην άλλη περίπτωση: το πρόβλημα με τον σταθμάρχη και τον προϊστάμενό του που τον τοποθέτησε είναι αν είναι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ή οτιδήποτε άλλο ή ότι προφανώς έκανε ένα απερίγραπτο λάθος; Να έχουμε μία αίσθηση του μέτρου».

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο της δικαιοσύνης.

Απαντώντας επιπλέον σε σχετική ερώτηση είπε πως θα καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό να γίνουν κινήσεις που θα ενισχύσουν σταδιακά το αίσθημα ασφάλειας του κόσμου σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο.

Οι εκλογές

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται η προκήρυξη των εκλογών ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «το ζήτημα αυτό στην παρούσα φάση δεν απασχολεί καθόλου τον πρωθυπουργό».

Για τον Κ. Αχ. Καραμανλής

Σε ερώτηση για το αν ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας γενναία την πολιτική ευθύνη».

«Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, αν και δεν είναι του παρόντος. Η ανάληψη της πολιτικής αντικειμενικής ευθύνης παρά το γεγονός ότι εδώ υπάρχει μία αλληλουχία γεγονότων και παθογενειών είναι μία πράξη η οποία τιμά τον κ. Καραμανλή» δήλωσε.

Για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στο Σύνταγμα έκανε λόγο για «απόπειρα καπηλείας της θλίψης και της οργής από μπαχαλάκηδες ή από ακραίους κύκλους που θέλουν να κανιβαλίσουν πάνω στον πόνο συνολικά της ελληνικής κοινωνίας και να εξυπηρετήσουν τις δικές τους στρατηγικές». «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανεκτές από την Ελληνική Πολιτεία» πρόσθεσε.