Μητσοτάκης: “Πύλη της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα”

Κυριάκος Μητσοτάκης Ινδία

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Νέο Δελχί

Στην Ινδία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντρα Μόντι.

Μητσοτάκης και Μόντι προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις μετά και τη συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών.

Δείτε επίσης: Η επίσημη υποδοχή του Μητσοτάκη στην Ινδία – “Σημαντική η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών” (ΦΩΤΟ)

«Η παλαιότερη δημοκρατία και η πολυπληθέστυερη δημοκρατία του κόσμου συναντώνται σήμερα και διερευνούν όλους τους τομείς συνεργασίας«, είπε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι σχέσεις αναβαθμίστηκαν σε στρατηγικό επίπεδο κατά την επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα και ανέφερε σημαντική πρόοδο στρατηγικής συνεργασίας στην άμυνα, τη γεωργία, την κυβερνοασφάλεια, τη γεωργία και τον πολιτισμό.

«Μοιραζόμαστε κοινό ήθος, ή ντάρμα, όπως το λέτε, μοιραζόμαστε τη δέσμευση μας για το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στον κύριο Μόντι βρήκα ένα πραγματικό φίλο, ενώ η εταιρική σχέση ενισχύεται με μνημόνιο συνεργασίας πέρυσι στην άμυνα και στη γεωργία και σύντομα οριστικοποιείται το σύμφωνο για τη νόμιμη μετανάστευση και την κινητικότητα. Το μέλλον είναι λαμπρότερο με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μ. Ανατολής – Ευρώπης και αρκεί ένας χάρτης για να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας παράλληλα για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Βεβαίως πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μ. Ανατολή και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Εστιάζουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , στη ναυτιλία, στις υποδομές και θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της Πληροφορικής, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχετικά με τη διπλωματία επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μόντι: «Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες»

«Εξοχότατε πρωθυπουργέ Κ. Μητσοτάκη και φίλοι είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω στην Ινδία για επίσκεψη σε συνέχεια της δικής μου στην Ελλάδα με στόχο την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. Εκπληκτικό γεγονός χαρακτήρισε ο Ναρέντρα Μόντι την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού σε 16 χρόνια. Μίλησε για διπλασιασμό του εμπορίου και για την ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας ενώ, όπως είπε συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, η κυβερνοασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προτεραιότητες, φίλοι και αρχαίοι μεγαλοπρεπείς λαοί έχουμε ιστορία βαθέων διαπολιτισμικών σχέσεων», είπε ακόμη ο Ναρέντρα Μόντι. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. «Γιορτάζοντας την 75η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεργασία μας. Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο στον Ινδικό -Ειρηνικό Ωκεανό ενώ ενδυναμώνεται η ανατολική πλευρά της Μεσογείου με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαίνοντα εταίρο σε αυτήν την πρωτοβουλία», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης  Εξαλλος ο Λιάγκας με Βελόπουλο: Τι είπε για Μαρέβα και Μητσοτάκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 14:30, ώρα Ελλάδας, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την οικονομία. Αύριο, Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθεί τη Βομβάη, όπου προγραμματίζονται επιχειρηματικές συναντήσεις και ομιλία στο ελληνο – ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ήδη από τη Δευτέρα βρίσκεται στην Ινδία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή.

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή φωτογραφίας: Εurokinissi