Μερκούρεια 2023: Ποιες θεατρικές παραστάσεις θα δούμε φέτος

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα Μερκούρεια 2023 με τους συντελεστές του θεσμού να είναι πανέτοιμοι.

Εδώ και 30 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών αλλά και σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Η ετήσια συνάντηση των κρατικών σκηνών και των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας με τις ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες του δήμου περιμένει τους θεατρόφιλους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Οι προετοιμασίες για την σπουδαία αυτή θεατρική σύναξη κορυφώνονται καθώς τη Δευτέρα 21 Αυγούστου η σκηνή του Ανοιχτού θεάτρου «Μάνος Κατράκης» επί της οδού Καρόλου Κουν θα υποδεχθεί την πρώτη παράσταση για φέτος που είναι «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή.

Εκατοντάδες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι και τεχνικοί από όλα τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, το ΚΘΒΕ και τις θεατρικές σκηνές του δήμου Νεάπολης-Συκεών είναι όλοι έτοιμοι να παρουσιάσουν τη δουλειά τους υπηρετώντας το όραμα της Μελίνας Μερκούρη για πολιτιστική αποκέντρωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σημειώματά τους για τη φετινή διοργάνωση το σύνολο των καλλιτεχνικών διευθυντών των σχημάτων που συμμετέχουν, αναφέρονται στα Μερκούρεια ως θεσμό έμπρακτης υποστήριξης των ΔΗΠΕΘΕ που αναδεικνύει τη συνεισφορά τους στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις τρεις δεκαετίες επιτυχημένης πορείας των Μερκουρείων δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και κάνει λόγο για έναν «ζωντανό θεσμό του πολιτισμού που έχει τις ρίζες του στο 1995 και θα μας εξασφαλίσει και φέτος ένα εισιτήριο στο καλό θέατρο». Όπως επισημαίνει, τα Μερκούρεια ουσιαστικά γεννήθηκαν από τη Μελίνα τη γυναίκα που έβαλε τη σφραγίδα της στον πολιτισμό με τους αγώνες, τις πρωτοποριακές ιδέες και τη δύναμή της. «Έτσι, συμπληρώνει ο δήμαρχος, αντέξαμε όλα αυτά τα χρόνια περνώντας μέσα από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων μας, των ανθρώπων του θεάτρου και του φανατικού κοινού μας που μας στήριξε και συνεχίζει να μας στηρίζει με την παρουσία του».

Τέλος, ο Σίμος Δανιηλίδης δεν παραλείπει την αναφορά στον σύντροφο της Μελίνας Μερκούρη, τον Ζυλ Ντασέν, ο οποίος όσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του επισκεπτόταν τα Μερκούρεια και στη συνέχεια όσο ζούσε δεν παρέλειπε να στέλνει εγκάρδια μηνύματα υποστήριξης στον θεσμό.

Το πλήρες πρόγραμμα

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή
Βασισμένο στο διήγημα «Ο τάφος»

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ
«Αταίριαστο ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
«Ο ζηλιαρόγατος»
Από το θεατρικό έργο του Γιώργου Ρούσσου «Ο εραστής έρχεται»

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
«Ομιλώ σε σένα πατρίδα»

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΤΡΕΙΔΕΣ Η επιστροφή.

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγόρη Ξενόπουλου

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΘΕΣΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Ο Αριστοφάνης Ονειρεύεται, Λυσιστράτη και Πραξαγόρα»

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ
«Μαλλιά και Κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΘΒΕ)
«E-pass ή επί τας!»- ΜΠΑΝΤΑ-ΡΙΣΜΕΝΟΙ (evolution)

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΘΕΣΠΙΣ»
«Το διαμάντι και το κήτος ή όλος ο Μποστ σε μία ώρα» του Λεωνίδα Τσίπη

INFO
Προπώληση εισιτηρίων στο ticketservices.gr
Ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων στις 21:00

Η τιμή των εισιτηρίων για όλες τις παραστάσεις των ΔΗΠΕΘΕ έχει οριστεί στα 10€ το κανονικό και 5€ (ανέργων, φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65, ΑμεΑ, πολυτέκνων). Στις παραστάσεις της κεντρικής θεατρικής σκηνής του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του θεατρικού εργαστηρίου ΘΕΣΠΙΣ η είσοδος είναι ελεύθερη.