Ετοιμάζεται η μεγαλύτερη ποντιακή λύρα στον κόσμο! (ΦΩΤΟ)

Στην Πεντάβρυσο της Πτολεμαϊδας!

Στην Πεντάβρυσο της Πτολεμαϊδας!

Ένα στοίχημα που πιστεύει ότι μπορεί να το κερδίσει έβαλε με την Τραπεζούντα η Πεντάβρυσος, το χωριό του Δήμου Εορδαίας που σκοπεύει να αποκτήσει μια ποντιακή λύρα για… Γκίνες, καθώς όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή η πιο ψηλή κατασκευή, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι στην τουρκική πόλη: η μεταλλική λύρα της Τραπεζούντας έχει ύψος 5,5 μέτρα.

Όμως, η λύρα που θα τοποθετηθεί στην πλατεία της Πενταβρύσου θα φτάνει τα 6,65 μέτρα!

Η κατασκευή της έχει ήδη ξεκινήσει στο εργαστήριο του Νίκου Κοσμίδη· μία ακόμα πρωτοτυπία είναι ότι φτιάχνεται από ξύλο, και αυτό την κάνει εξίσου μοναδική, καθώς όσα έργα μεγάλης κλίμακας υπάρχουν και αναπαριστούν την ποντιακή λύρα είναι φτιαγμένα από μέταλλο.

Η λύρα της Πενταβρύσου, μια πρωτοβουλία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Γιάννη Πασσαλίδη, θα είναι αντίγραφο της λύρας που έφερε από την περιοχή της Παϊπούρτης του Πόντου ο προπάππος του, Χαράλαμπος Πασσαλίδης. «Θα θυμίζει το ανάστημα των Ποντίων και την ανάγκη αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Έμπνευση ο καλλιτέχνης Νίκος Κοσμίδης και πηγή δύναμης ο δήμαρχος Εορδαίας», δήλωσε.

Με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς η ξύλινη λύρα της Πενταβρύσου θα έχει ολοκληρωθεί σε ενάμιση μήνα. Θα γίνει αδιαβροχοποίηση και θα περαστούν ειδικά κεριά και βερνίκια προκειμένου να «αντέξει» τις καιρικές συνθήκες. Τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2020.

Πηγή: pontos-news.gr

Πηγή φωτογραφιών: «Τα Νέα της Πτολεμαΐδας»