Εξουδετερώθηκε οβίδα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στην Μαυροπηγή

Την έφερε στο φως αρχαιολογική σκαπάνη

Την έφερε στο φως αρχαιολογική σκαπάνη

Λαχτάρησαν οι εργαζόμενοι στη σωστική αρχαιολογική ανασκαφή που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στη Μαυροπηγή Εορδαίας.

Πλησίον του λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ και κάτω από τα κοιμητήρια του οικισμού της Μαυροπηγής, την Τετάρτη (03/07) κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών βρέθηκε σε σκάμμα της ανασκαφής μια άσκαστη οβίδα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όπως έμαθαν αργότερα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε το Τμήμα Ασφάλειας Πτολεμαΐδας, το οποίο ενημέρωσε άμεσα το αρμόδιο γραφείο πυροτεχνουργών του στρατού, κλιμάκιο του οποίου έφθασε άμεσα στο χώρο της ανασκαφής και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για άσκαστη οβίδα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφού απομάκρυναν τους εργαζόμενους από την ανασκαφή και η αστυνομία απέκλεισε το χώρο, την τοποθέτησαν σε μια δοκιμαστική αρχαιολογική τομή του νεκροταφείου, καθώς είχε προηγηθεί σωστική αρχαιολογική ανασκαφή και στο χώρο των κοιμητηρίων Μαυροπηγής.

Σήμερα Πέμπτη λίγο μετά τις 10 το πρωί, κλιμάκιο πυροτεχνουργών του στρατού μετέβη στο σημείο και προέβη σε ελεγχόμενη έκρηξη της οβίδας. Ευτύχημα είναι πάντως ότι, δεν έγινε έκρηξη της οβίδας και δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους εργαζόμενους κατά την ώρα των αρχαιολογικών εργασιών, «καθώς την οβίδα έβγαλε στο φως κασμάς κατά την ώρα της ανασκαφής», όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων απέστειλε σήμερα έγγραφο στο στρατό, με το οποίο ζητά να γίνει έλεγχος της περιοχής του χώρου της ανασκαφής από κλιμάκιο πυροτεχνουργών του στρατού, για τον τυχόν εντοπισμό και άλλων άσκαστων οβίδων από την περίοδο του πολέμου, και αναμένεται η απάντηση για την ικανοποίηση ή μη του αιτήματος αυτού.

Πηγή: e-ptolemeos.gr