Μπρους Γουίλις: To δράμα που ζει η μητέρα του

Ο διάσημος σταρ του Χόλιγουντ, Μπρους Γουίλις δίνει ολοένα και πιο σκληρή μάχη με την μετωποκροταφική άνοια.

Η σπάνια και εξουθενωτική νευρολογική διαταραχή έχει επιδεινώσει την υγεία του «σκληρού» των ταινιών που άφησαν εποχή στον αμερικανικό κινηματογράφο.

Δείτε επίσης: Μπρους Γουίλις: Πάσχει από μετωποκροταφική άνοια – Δυσκολεύεται να μιλήσει

Ο ηθοποιός, ο οποίος στο παρελθόν είχε αποσυρθεί από την υποκριτική λόγω αφασίας, μιας διαταραχής που επηρεάζει την ικανότητα επικοινωνίας, αντιμετώπιζε μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με τη μετωποκροταφική άνοια.

Ο Ουίλφριντ Γκλιμ, ξάδερφος της μητέρας του ηθοποιού, δήλωσε πρόσφατα στην Bild πως η συμπεριφορά του έχει γίνει όλο και πιο αργή και δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει μια φυσιολογική συζήτηση. Η μητέρα του, Μαρλίν, δεν είναι σίγουρη αν την αναγνωρίζει ακόμα.

Αυτά είναι συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου, η οποία επηρεάζει τους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα συμπεριφοράς και γλώσσας.

Ο Μπρους Γουίλις πάσχει από FTD. Η εν λόγω πάθηση επηρεάζει τους λοβούς του εγκεφάλου, που βρίσκονται πίσω ακριβώς από το μέτωπο. Αυτοί ευθύνονται για τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα, τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και τον προγραμματισμό.

Το άτομο που πάσχει από αυτή την ασθένεια, εμφανίζει αλλαγές στην προσωπικότητά του, εμμονική συμπεριφορά, αλλά και δυσκολίες στην ομιλία.

Η οικογένεια του Μπρους Γουίλις εξέφρασε τις προάλλες τη θλίψη της για την υγεία του ηθοποιού, αλλά και την ανακούφισή της για την ύπαρξη μιας σαφούς διάγνωσης. Τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μετωποκροταφική άνοια και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη ζωή των ανθρώπων.

«Η οικογένειά μας ήθελε να ξεκινήσει αυτό το μήνυμα, εκφράζοντας τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη έκρηξη αγάπης, υποστήριξης και τις υπέροχες ιστορίες που λάβαμε από τότε που κοινοποιήσαμε την αρχική διάγνωση του Μπρους. Στο πνεύμα αυτού, θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και φίλο, καθώς τώρα έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση του τι βιώνει. Από τότε που ανακοινώσαμε τη διάγνωση αφασίας του την άνοιξη του 2022, η κατάσταση του Μπρους έχει προχωρήσει και τώρα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια (γνωστή ως FTD)», αναφέρει αρχικά σε δημοσίευσή της η Ράμερ Γουίλις.

Διαβάστε επίσης  Βασίλης Παλαιοκώστας: Ταινία στο Χόλιγουντ η ζωή του Ελληνα που απέδρασε από τον Κορυδαλλό

«Δυστυχώς, οι προκλήσεις στην επικοινωνία είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που αντιμετωπίζει. Αν και αυτό είναι επώδυνο, είναι ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια ξεκάθαρη διάγνωση. Η FTD είναι μια σκληρή ασθένεια για την οποία πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει ποτέ και μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε. Για άτομα κάτω των 60 ετών, η FTD είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και επειδή η διάγνωση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, η FTD είναι πιθανότατα πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι γνωρίζουμε. Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για την ασθένεια, μια πραγματικότητα που ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Καθώς η κατάσταση του Μπρους προχωρά, ελπίζουμε ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης μπορεί να επικεντρωθεί στο να ρίξει φως σε αυτήν την ασθένεια που χρειάζεται πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση και έρευνα», συνεχίζει.

Τέλος, αναφέρεται στον πατέρα της, εξηγώντας στο κοινό του τι πραγματικά θα ήθελε ο ίδιος. «Ο Μπρους πάντα χρησιμοποιούσε τη φωνή του για να βοηθήσει τους άλλους και να ευαισθητοποιήσει για σημαντικά ζητήματα τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά. Γνωρίζουμε μέσα μας ότι – αν μπορούσε σήμερα – θα ήθελε να ανταποκριθεί φέρνοντας την παγκόσμια προσοχή και μια σύνδεση με εκείνους που επίσης αντιμετωπίζουν αυτή την εξουθενωτική ασθένεια και πώς επηρεάζει τόσα πολλά άτομα και τις οικογένειές τους. Η δική μας είναι μόνο μια οικογένεια με ένα αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει από FTD και ενθαρρύνουμε τους άλλους που το αντιμετωπίζουν να αναζητήσουν τις πληροφορίες και την υποστήριξη που είναι διαθέσιμη μέσω του AFTD (@theaftd, theaftd.org ) . Και για όσους από εσάς είχατε την τύχη να μην έχετε προσωπική εμπειρία με το FTD, ελπίζουμε ότι θα αφιερώσετε χρόνο για να το μάθετε και θα υποστηρίξετε την αποστολή του AFTD με όποιον τρόπο μπορείτε», καταλήγει.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, η οικογένεια είναι αποφασισμένη να τον στηρίξει με κάθε τρόπο, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Πηγή: cnn.gr