Τρεις δήμοι της Θεσσαλονίκης εναντίον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το περιαστικό δάσος

δάσος Σέιχ Σου Θεσσαλονίκη Συκιές δάσος

Ποια είναι η θέση τους

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης άφησε αιχμές για την στάση δήμων της Θεσσαλονίκης για το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, τρεις δήμοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και απαντούν.

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, σημειώνουν πως παρά τις προσπάθειές τους για συνεργασία, δεν υπήρξε ανταπόκριση, ενώ ζητά από την Αποκεντρωμένη να κάνει αυτοκριτική.

Οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών, και Πυλαίας Χορτιάτη αναφέρουν:

“Με ενωτικό κάλεσμα απαντούν οι δήμαρχοι στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το περιαστικό δάσος

Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία αδιέξοδων διαλόγων που επί της ουσίας μας καλούν να ….ξανασυστηθούμε. Η πορεία και η προσφορά μας στις τοπικές μας κοινωνίες αλλά και ευρύτερα ως εκλεγμένων στην αυτοδιοίκηση είναι και πολύχρονη και αναγνωρισμένη.

Σε κάθε περίπτωση δεν κατανοούμε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και τους σκοπούς που υπηρετεί η επιλεκτική αναφορά στους δήμους μας.

Για να κάνεις κριτική άλλωστε πρέπει προηγούμενα να κάνεις ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ!

Ας μιλήσουμε λοιπόν για αντικειμενικές παραδοχές και για δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

1) Η αναβάθμιση, η ανάδειξη και η προστασία του περιαστικού δάσους είναι ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και συνολικά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ και όχι συντρέχουσα.

2) Δική τους αποκλειστική ευθύνη είναι και η καταπολέμηση της βλαπτικής πορείας μετάδοσης του φλοιοφάγου εντόμου που από το 2017 έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή «πληγώνοντας» το δάσος που όλοι μας αγαπάμε και ειλικρινά απορούμε που εκφράζετε ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισής του.

Διαβάστε επίσης
"Αν ο Ερικσεν έμενε στις Συκιές ή στη Νεάπολη;"

3) Μετά την ξύλευση των άρρωστων δέντρων, προϊόντα υλοτομίας παραμένουν στο δάσος. Πολλά δεν έχουν μαζευτεί με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Η ευθύνη για την απομάκρυνσή τους ανήκει ομοίως αποκλειστικά στις δασικές υπηρεσίες.

4) Από το 2019 με ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων ζητάμε να κηρυχθεί το δάσος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προστασίας του και να πολλαπλασιαστούν οι οικονομικοί πόροι. Το αρνηθήκατε από τότε και συνεχίζετε μέχρι και σήμερα να το αρνείστε δίχως να καταλαβαίνουμε τον λόγο.

5) Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση από το κράτος και των δικών σας υπηρεσιών- όπως παραδέχεστε και στην ανακοίνωσή σας- σας ζητάμε εδώ και χρόνια να ενώσουμε δυνάμεις για να σας βοηθήσουμε, δίχως ουσιαστική ανταπόκριση από μέρους σας.

Δεν υπάρχουν «κινδυνολόγοι» δήμαρχοι, όπως απαξιωτικά αναφέρεσθε στην ανακοίνωσή σας, αλλά δήμαρχοι που δικαιολογημένα ανησυχούν και επισημαίνουν τους κινδύνους. Αντί να τους κατηγορείτε, καλύτερα να τους αξιοποιήσετε. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι φυσικός σας σύμμαχος και σε καμία περίπτωση εχθρός σας.

Την ώρα της μάχης για την σωτηρία του περιαστικού πράσινου πνεύμονα που όλοι θεωρούμε πολύτιμο, σας καλούμε να συνεργαστούμε καλοπροαίρετα και με ειλικρίνεια. Να προσθέσουμε δυνάμεις αντί να διαιρούμε. Σε πρώτο σας κάλεσμα να είσαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθούμε .

Το διακύβευμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους της είναι πολύ σημαντικό για να μην το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και με ομοψυχία. Ας παραμερίσουμε τυχόν πρόσκαιρες αντιθέσεις καθώς είναι βέβαιο πως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΎΤΕΡΑ !!!”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *