Ζώα συντροφιάς: Ολα όσα προβλέπει ο νόμος και τα πρόστιμα που θα πληρώσετε

κατοικία σκύλος γάτα ζώα συντροφιάς νόμος κυρώσεις πρόστιμα

Οι διοικητικές κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα

Δεν μαζέψατε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας; Γαβγίζει διαταράσσοντας την κοινή ησυχία; Τα κακομεταχειρίζεστε;

Οσοι έχουν ζώα συντροφιάς καλό είναι να γνωρίζουν τι προβλέπει ο νόμος για την ευζωία τους. Και αυτό διότι σε αντίθετη περίπτωση καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα, άλλοτε «τσουχτερά» και άλλοτε όχι, αναλόγως ποια είναι η παράβαση.

Τα διοικητικά πρόστιμα

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι παραβάσεις του νόμου και τι διοικητικές κυρώσεις επισύρουν.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 169/18-9-2021 (τεύχος πρώτο), τα διοικητικά πρόστιμα είναι τα εξής:

1. Το ποσό των 1.000 ευρώ θα πληρώνουν όσοι ιδιοκτήτες ζώων δεν εφαρμόζουν τους κανόνες προστασίας και δεν τα καλομεταχειρίζονται, όπως και αν δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας τους.

2. Ο ακρωτηριασμός ζώου, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, και η παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας, ή της κτηνιατρικής εξέτασης, ή του ετήσιου εμβολιασμού του ζώου συντροφιάς, επιφέρουν χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.

3. Κατά τη διάρκεια της βόλτας οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την υποχρέωση να μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους, διαφορετικά τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Όποιος συνοδεύει τον σκύλο στον περίπατό του, θα πρέπει να φροντίζει ώστε το ζώο να μην εξέρχεται ελεύθερα από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και να μην εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών, ή σε κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, να τηρεί τους κανόνες για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου. Αλλιώς, θα πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα καταβάλει εάν ο σκύλος προκαλέσει ζημιά.

4. 3.000 ευρώ θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς, αν του αφαιρέσει το ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης, ενώ ο κτηνίατρος θα χάσει την άδεια επαγγέλματος για δύο χρόνια.

5. Διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται και εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας για τα ζώα συντροφιάς που κατοικούν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες. Όπως και σε περίπτωση διατήρησης περισσότερων ζώων συντροφιάς, ενώ ο κανονισμός το απαγορεύει. Το πρόστιμο που επιβάλλεται, είναι 500 ευρώ ανά ζώο.

6. Στην περίπτωση που το διαβατήριο του ζώου δεν είναι ενημερωμένο, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 300 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε ιδιοκτήτες που έχουν τη γάτα τους μόνιμα σε κλουβί.

7. Οι σκύλοι και οι γάτες που μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας. Εάν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, η χρηματική ποινή για τον ιδιοκτήτη τους είναι 500 ευρώ. Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς (που δεν υπερβαίνουν τα 10 κιλά) επιτρέπεται σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη, ή τον κάτοχό τους. Αν ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς δεν το τοποθετήσει μέσα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ ανά ζώο.

Να αναφερθεί ότι οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, επιτρέπεται να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

8. Οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία μαζί με το ζώο συντροφιάς τους, για να μην πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι:
– Απαγορεύεται η παραμονή των μεγαλόσωμων ζώων συντροφιάς εντός των κλειστών κοινόχρηστων χώρων ενδιαίτησης επιβατών και των κλειστών χώρων όπου στοιβάζονται οχήματα.
– Η μετακίνηση ζώου συντροφιάς στο κατάστρωμα επιβατών του πλοίου επιτρέπεται μόνο με ιμάντα/λουρί υπό την εποπτεία και την ευθύνη του συνοδού του.
– Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς πρέπει να έχει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου.

9. Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικά και άλλα λεωφορεία. Το πρόστιμο αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

10. Τέλος, για την παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής σκύλου/γάτας, αλλά και της δήλωσης απώλειας του ζώου συντροφιάς, επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.