Μυρωδάτο και απολαυστικό λικέρ από προύνα ή τσάπουρνα (ΦΩΤΟ)

λικέρ προύνα ή τσάπουρνα λικεράκι συνταγή

Τα αρώματα και η γεύση ενός super food στο ποτηράκι σας

Τα γνωρίζουμε ως προύνα ή τσάπουρνα, ωστόσο, ανάλογα με την περιοχή, δεν αποκλείεται να τα συναντήσουμε και με άλλες ονομασίες. Ο ακανθώδης θάμνος με τους σφαιροειδής μωβ – μπλε μικρούς καρπούς μας χαρίζει απλόχερα τη μοναδική γεύση του και τις πολύτιμες ιδιότητές του.

Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να κάνουμε λικέρ ή μαρμελάδες καθώς θα συναντήσουμε τα προύνα ή τσάπουρνα σε αφθονία στη φύση.

προύνα ή τσάπουρνα super food

Αν συναντήσετε κάποιο θάμνο, μην χάσετε την ευκαιρία να συλλέξετε τους πολύτιμους καρπούς του και να κάνετε ένα υπέροχο και μυρωδάτο λικεράκι, που θα το απολαύσετε τις γιορτές ή οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσετε ενώ μπορείτε να κάνετε τα πιο ξεχωριστά δωράκια. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα προύνα είναι ένα super food της ελληνικής γης, με πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες.

Δείτε εδώ: 12 πράγματα που πρέπει να μάθετε για τα προύνα ή τσάπουρνα

προύνα τσάπουρνα τσαπουρνιά super food ελληνική γη νωποί καρποί

Συνταγή για λικέρ με προύνα ή τσάπουρνα

Για να κάνετε λικέρ από προύνα ή τσάπουρνα δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες γνώσεις. Η διαδικασία είναι απλή, όσο και τα υλικά, αρκεί να βρείτε και να συλλέξετε τον ιδιαίτερο αυτό καρπό.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό προύνα ή τσάπουρνα
300 – 350 γρ. ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
1 λίτρο βότκα ή γράπα

Προαιρετικά: 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο, 4-5 ξυλάκια κανέλα

Extra Info: Η ζάχαρη ποικίλλει ανάλογα με τα γούστα. Να θυμάστε πως όσο πιο ώριμοι είναι οι καρποί, τόσο το καλύτερο. Ετσι, δεν θα χρειαστεί να βάλετε και περισσότερη ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης  Παγωμένη, γευστική και σπιτική γρανίτα με λεμόνι

λικέρ προύνα ή τσάπουρνα λικεράκι συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αφού συλλέξετε με προσοχή τους καρπούς, γιατί ο θάμνος έχει αγκάθια, και αφαιρέσετε τα κοτσανάκια τους, καλό είναι να τους αφήσετε 1-2 μέρες για να μαλακώσουν. Πριν μάλιστα ξεκινήσετε τη διαδικασία παρασκευής του λικέρ, πρέπει να τους πλύνετε και να τους στεγνώσετε καλά.

2. Σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο, προσθέστε τα προύνα, τη ζάχαρη και το αλκοόλ. Φυσικά και την κανέλα και το γαρύφαλλο, αν επιλέξετε να βάλετε, κυρίως για να προσδώσετε άρωμα στο λικέρ σας.

Extra Tip: Αν οι καρποί δεν είναι ιδιαίτερα ώριμοι, μπορείτε να τους τρυπάτε με ένα πιρούνι.

προύνα τσάπουρνα τσαπουρνιά super food ελληνική γη νωποί καρποί

3. Στη συνέχεια, κλείστε το βάζο και το τοποθετήστε το σε σημείο που υπάρχει ηλιοφάνεια. Τις πρώτες 2-3 μέρες, ανακινήστε το καλά, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.

4. Οσο περνάει ο καιρός, τα προύνα θα βγάζουν τα υγρά τους, το χρώμα και το άρωμά τους και θα «δέσουν» με τη ζάχαρη. Μετά από 1,5 – 2 μήνες, το λικεράκι σας θα είναι έτοιμο για να το απολαύσετε.

5. Προηγουμένως, το στραγγίζετε καλά με ένα τούλι και το αποθηκεύετε σε μπουκάλι ή μπουκαλάκια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

λικέρ προύνα ή τσάπουρνα λικεράκι συνταγή

Extra Info: Αν θέλετε τα προύνα μετά το λικέρ μπορείτε να τα κάνετε μαρμελάδα ή να τα χρησιμοποιήσετε σε γλυκές παρασκευές, ακόμη και να τα απολαύσετε μαζί με το γιαούρτι σας. Προσοχή όμως, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα κουκούτσια.

Ιδανικό και ξεχωριστό λικεράκι για το γιορτινό σας τραπέζι, ακόμη και για εκλεκτά χειροποίητα δωράκια.

λικέρ προύνα ή τσάπουρνα λικεράκι συνταγή