Καπάνι ή Αγορά Βλαλή

Το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη είναι παραδοσιακή αγορά στην Θεσσαλονίκη[youtube https://www.youtube.com/watch?v=639sBQeOkFU] Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, το Μοδιάνο, η Πλατεία […]

Το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη είναι παραδοσιακή αγορά στην Θεσσαλονίκη[youtube https://www.youtube.com/watch?v=639sBQeOkFU]

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, το Μοδιάνο, η Πλατεία Αθωνος και το Μπεζεστένι.  Τα κτήρια της αγοράς είναι διώροφα, ενώ κάποιοι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί.

Το όνομα “Καπάνι” προέρχεται από την τούρκικη φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων. Στην αγορά πωλούνται τρόφιμα, μπαχαρικά, είδη οικιακής χρήσης, ενδύματα κ.ά.

Απο μικρό παιδί θυμάμαι πολύ έντονα την αγορά του Καπάνι. Οι εικόνες είναι έντονες, γεμάτες χρώματα, μυρωδιές και φωνές.

Κόσμος πηγαινοέρχεται, ψωνίζοντας, συνομιλώντας με τους μαγαζάτορες ,και μαθαίνοντας τα νέα της πόλης.

Οι κράχτες με στεντόριες φωνές διαλαλούν την πραμάτεια τους , και ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε αυτή την περιοχή μέσα στη καρδιά της πόλης.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Χωρίς καλοριφέρ τα μαθήματα στο 8ο δημοτικό σχολείο Κορδελιού

Κρέας , ψάρια, οπωρολαχανικά, αλλά και είδη ένδυσης περιμένουν να αγοραστούν.

Πρόσωπα, χαμογελαστά,θλιμένα  ή χαμένα στις σκέψεις τους, συναντιώνται, μέσα στην πολυχρωμία και την γραφικότητα της λαικής αγοράς.

Δεν λείπουν και οι μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια πόλη ξένη, σε μια πόλη δανεική, πουλώντας παράνομα καπνό και μικρό αντεικείμενα.

Δεν λείπουν και  οι τουρίστες που κοιτάζουν έκπληκτοι γύρω τους με ένα χαμόγελο ερωτηματικό…Έχουν την ευκαιρία να βιώσουν κάτι τόσο διαφορετικό απο την κουλτούρα της χώρας τους που τολμώ να πω τους χαλαρώνει και τους χαρίζει στιγμές πιο ανθρώπινες…

Πολλές παρέες αναζητούν λίγες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης στα παραδοσιακά καφενεία , όπου θα πιούν το τσιπουράκι τους με μεζέ , και τυμπανοκρουσίες απο πλανόδιους μουσικούς!

Καθώς η πόλη ξυπνάει νωχελική απο την υγρασία και το κρύο , έτοιμη για ακόμη μια μέρα  με αντιθέσεις και στιγμές , το Καπάνι ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον κόσμο, ερεθίζοντας όλες τις αισθήσεις και γεννόντας μνήμες που δεν ξεθωριάζουν έυκολα.