Στοά Λεβή – Μενεξέ: Το 94χρονο «κόσμημα» της οδού Βενιζέλου! (ΦΩΤΟ)

Το γοητευτικό Μέγαρο που «κρύβει» ιδιαίτερες ιστορίες

Ένα γοητευτικό Μέγαρο, γεμάτο με ιδιαίτερες ιστορίες

Η Στοά Λεβή – Μενεξέ είναι ένα πενταώροφο κτήριο, το οποίο δεσπόζει ανάμεσα από τις οδούς Βενιζέλου και Ρογκότη.

Το, άλλοτε Μέγαρο Μπουρλά, όπως ονομαζόταν στα πρώτα του… βήματα, πήρε το όνομα από τον κοσμηματοπώλη ιδιοκτήτη του και ξεκίνησε να χτίζεται το 1925, με τα έργα να ολοκληρώνονται το 1928.

Ο Μπουρλάς, μάλιστα, έβαλε και τη δική του πινελιά στην είσοδο της Στοάς, τοποθετώντας ένα ρολόι στο πάνω μέρος της. Το περίβλημά του παραμένει μέχρι και σήμερα εκεί!

Σε αντίθεση με τη μπροστινή, νεοκλασική της εικόνα, ωστόσο, η Στοά στο πίσω μέρος της διαθέτει εντελώς διαφορετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία περιορίζονται σε δύο ορόφους:

Με το πέρας των χρόνων, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του δεν κατάφερε να το διατηρήσει, με αποτέλεσμα να το παραχωρήσει σε δύο οικογένειες: Την οικογένεια Αριστοτέλη Λεβή και τη Μενεξέ. Έτσι, το κτήριο πήρε και τη σύνθετη ονομασία του.

Η Στοά Λεβή – Μενεξέ έχει γνωρίσει ένδοξες στιγμές, με τα γραφεία της να στεγάζουν δικηγόρους, ράφτες, χρηματιστές αλλά και εκτελωνιστές, καθώς το λιμάνι βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση. Ορισμένοι επαγγελματίες των ίδιων χώρων, μάλιστα, δραστηριοποιούνται ακόμη στην «καρδιά» της Στοάς.

Από τότε που χτίστηκε, διατηρεί τη γοητεία της με την αγάπη των ανθρώπων που την προσέχουν, παραμένοντας προσεγμένη ανάμεσα στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε που ανυψώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Εργασίες συντήρησης στον Περιφερειακό

Η Στοά Λεβή – Μενεξέ, από τα πρώτα… βήματά της είχε έναν θυρωρό να τη φροντίζει. Ανάμεσα στις αρμοδιότητές του ακούραστου εργάτη της, βρισκόταν η καθημερινή πλύση του χώρου, όπου λίγο αργότερα απλώνονταν ένα κόκκινο χαλί!

Ο θυρωρός ανέβαινε ακόμη και στην κεφαλή του κτηρίου, προκειμένου να καθαρίσει τα κρύσταλλά της.

Έτσι, την διατηρούσε πάντοτε ξεχωριστή και ιδιαίτερη, όπως ακριβώς της άξιζε – και της αξίζει να πορεύεται στην πλούσια ιστορία των κτηρίων της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, το κτήριο φωτίζεται φυσικά με το απαλό γαλάζιο του ουρανού, καθώς σκεπάζεται από ένα αίθριο μπλε αποχρώσεων: