Αρπαγόφυτο: Το βότανο με την παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση

αρπαγόφυτο βότανο

Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις και για μυοσκελετικά προβλήματα

Το Αρπαγόφυτο είναι ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά φυτά στον κόσμο, με πολλές κλινικές μελέτες να αποδεικνύουν τις σημαντικές ιδιότητές του.

Γνωστό στη χώρα μας και ως «Νύχι του Διαβόλου» ή «ξύλινη αράχνη», το αρπαγόφυτο (Harpagophytum Procumbens – Devil’s Claw), πήρε την ονομασία του από την εμφάνισή του και το γαμψό καρπό του, καθώς τραυματίζει ζώα βοσκής που έρχονται σε επαφή μαζί του. Ανήκει στην οικογένεια των Πηδαλιϊδών ενώ χρήσιμο μέρος του φυτού είναι η βολβώδης ρίζα του.

αρπαγόφυτο βότανο

Πρόκειται για αφρικανικό φυτό, μία πόα, από την έρημο Καλαχάρι, με τους Βουσμάνους, να το χρησιμοποιούν εδώ και πολλές γενιές ως τονωτικό, παυσίπονο και αντιρρευματικό, κατά της δυσπεψίας αλλά και από την ανακούφιση από διάφορες αλλεργίες. Κάποια στιγμή μάλιστα, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που είχε, συμπεριλήφθηκε στα φυτά που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ενας Γερμανός, ο G.H. Mehnert, έμαθε γι’ αυτό το φυτό από τους Βουσμάνους της Ναμίμπια και το έκανε γνωστό στην Ευρώπη το 1904 όταν το εξήγαγε στη Γερμανία.

αρπαγόφυτο βότανο

Αρπαγόφυτο: Οι σημαντικές θεραπευτικές του ιδιότητες

Το αρπαγόφυτο έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιρρευματικές, αναλγητικές, ηρεμιστικές και διουρητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση του μυϊκού άλγους και των φλεγμονών.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το αρπαγόφυτο χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και της μυαλγίας.

Μάλιστα, για τις ιδιότητές του, έχουν γίνει πολλές κλινικές μελέτες. Ερευνες που έγιναν στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Ιένας (1958-1976), διαπίστωσαν πως το αρπαγόφυτο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συγκρίνονται με τις αντίστοιχες της κορτιζόνης και του συστατικού phenylbutazine (φενυλβουταζόνη) που χρησιμοποιείται ως αναλγητικό σε φάρμακα κατά των μυοσκελετικών πόνων (αρθρίτιδα, τενοντίτιδα, πόνοι πλάτης κ.ο.κ.). Οι κύριες ουσίες του αρπαγόφυτου που ευθύνονται για την μεγάλη αποτελεσματικότητα του είναι η αρπογοζίδη και η Β-σιτοστερόλη.

αρπαγόφυτο βότανο

Δείτε επίσης: Πουλμονάρια ή πνευμονόχορτο: Το βότανο που… αγαπούν οι πνεύμονες

Το αρπαγόφυτο, πέραν των άλλων, περιέχει αλκαλοειδή, φαινολικό οξυ και φλανοειδή. Η χρήση του θεωρείται ότι έχει συμπληρωματικά οφέλη σε περιπτώσεις δυσπεψίας και χρησιμοποιείται εξωτερικά για δερματοπάθειες (κατάπλασμα).

Η ρίζα του αρπαγόφυτου συνιστάται να καταναλώνεται καθημερινά για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Ενα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλυτζάνι νερό, 3 φορές την ημέρα είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση. Το αρπαγόφυτο δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορείτε να το καταναλώσετε ως αφέψημα, ως βάμμα (υγρή μορφή) ενώ κυκλοφορεί και στα φαρμακεία με τη μορφή κάψουλας, ως συμπλήρωμα διατροφής.

αρπαγόφυτο βότανο

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η χρήση του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 4 εβδομάδες. Να μη χρησιμοποιείται από άτομα με καρδιακές αρρυθμίες, νεφρικές και ηπατικές παθήσεις, όπως επίσης και από ασθενείς με πεπτικό έλκος. Να μην λαμβάνεται παράλληλα με αντιπηκτικά.

Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από διαβητικούς χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού γιατρού (το βότανο έχει υπογλυκαιμικές ιδιότητες, δηλαδή μειώνει το σάκχαρο του αίματος). Δεν συνίσταται σε άτομα που υπόκεινται σε θεραπεία για τη ρύθμιση της πίεσης τους (είτε είναι χαμηλή είτε υψηλή).

Η λήψη του κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό αντενδείκνυται, όπως και στις γυναίκες που προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη. Δεν συνιστάται η χρήση του Devil’s Claw σε παιδιά.

Φυσικά τα βότανα δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τα φάρμακα και για την ασφαλή χρήση τους, ειδικά όταν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Με πληροφορίες από www.haniotika-nea.gr, sensities.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.