«Οικολογία – Πράσινη Λύση»: Οταν λέγαμε για κλιματική κρίση μας κοιτούσαν παράξενα! (ΦΩΤΟ)

Τις πολιτικές διαστάσεις της κλιματικής κρίσης έθεσε ο Φίλιππος Γκανούλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Πράσινη Λύση» μιλώντας στην ΔΙΟΝ Τηλεόραση.

«Έχει έρθει στο προσκήνιο η ιστορία της κλιματικής κρίσης την οποία εμείς συζητάμε εδώ και χρόνια. Κάποτε μας κοιτούσαν παράξενα όταν αναφερόμασταν ότι θα έρθουν εποχές όπου θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι ακραία. Είναι ζητήματα που είναι πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα μας, διότι μας επηρεάζουν όλους, τόσο την προσωπική μας ζωή, όσο και την οικονομία και γενικότερα την καθημερινότητα μας» ανέφερε αρχικά.

«Η κλιματική κρίση είναι μία εύκολη δικαιολογία συνήθως για τους κυβερνώντες, αυτό που απαιτείται είναι σίγουρα μία προσαρμογή στις νέες συνθήκες, οι οποίες έχουν πάρα πολλές παραμέτρους. Μία από αυτές είναι η Πολιτική Προστασία και πιο συγκεκριμένα να ξέρουμε όλοι πώς να συμπεριφερθούμε κατά τη διάρκεια τέτοιων φαινομένων [..]

Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι υποδομές. Όταν οι υποδομές μας έχουν σχεδιαστεί με παραμέτρους άλλων εποχών του ‘50 ή του ’60, είναι κατανοητό ότι θα πρέπει να τις αναβαθμίσουμε.[…] Να σκεφτούμε έξυπνα, να εφαρμόσουμε λύσεις πράσινες και οικολογικές, εκτός πόλης, ώστε να εκτονωθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα πριν αυτά φτάσουν στις κατοικημένες περιοχές και κινδυνεύσουν άνθρωποι, περιουσίες και επιχειρήσεις» σημείωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

«Το περιβάλλον δεν είναι τα πάντα, αλλά τα πάντα είναι περιβάλλον. Χωρίς το περιβάλλον είναι αδύνατον να έχουμε οποιασδήποτε μορφής ευημερία και οικονομική ανάπτυξη. Ουσιαστικά κάθε Περιφέρεια, κάθε χώρα που θέλει να σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να σέβεται και το φυσικό της περιβάλλον.

Η κακή διαχείριση των ρεμάτων σε ένα ακραίο φαινόμενο θα επηρεάσει όλους μας. Εμείς σαν παράταξη έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο κινείται στις βασικές αρχές της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης και του οικολογικού κινήματος. Όμως, πέρα από αυτό, έχουμε αναπτύξει μία δέσμη κοστολογημένων προτάσεων, οι οποίες είναι άμεσα εφαρμόσιμες από την επόμενη διοίκηση» τόνισε ο Φίλιππος Γκανούλης παρουσιάζοντας τις προτάσεις της παράταξης.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής της Περιφέρειας, ακόμα και οι μικρότερες πόλεις είναι σε μεγάλο βαθμό αβίωτες.

Εμείς σας παράταξη αυτό που πιέζουμε είναι μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον, σε ότι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, τις διαδρομές, το πράσινο, την βιώσιμη κινητικότητα, τα ποδήλατα. Έχουμε ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων. Αυτή τη στιγμή η ζωή μας στην Κεντρική Μακεδονία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να έχουμε» κατέληξε μεταξύ άλλων.